Składniki:
Pierś kurczaka, 1 fenkuł, 1 średnia żółta papryka, 1 średnia cebula, 8-10 suszonych pomidorów w oliwie, kawałek imbiru (koniecznie świeży!), 3-4 ząbki czosnku, sos sojowo-grzybowy, przyprawa 5 smaków, chili w proszku, olej, makaron spaghetti, sól.
Jak przyrządzić?
Suszone pomidory kroimy drobno, paprykę kroimy w kostkę (1 cm x 1 cm), fenkuł na kawałki podobnej wielkości. Pierś kurczaka, imbir, czosnek, cebulę, sos sojowo-grzybowy, przyprawę 5 smaków i chili miksujemy na jednolitą masę. Rozgrzewamy w woku olej i rzucamy nań masę kurczakową, smażymy, intensywnie mieszając, przez 5-7 minut. Następnie dodajemy warzywa i smażymy nadal, mieszając (ok. 5-10 minut). Następnie zmniejszamy ogień i dusimy wszystko pod przykryciem przez 15-20 minut (aż papryka i fenkuł zmiękną). W międzyczasie gotujemy spaghetti al dente.
Potrzebne przybory:
wok, garnek na spaghetti (wysoki)
Jak podawać?
Na płaski talerz najpierw wykładamy makaron, a potem sos, do tego białe wino.
Uwagi:
Danie jest bardzo aromatyczne – cała kuchnia pachnie czosnkiem i imbirem!
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | delikatessen |