Składniki:
2 filety z kurczaka, 2 śmietany, pieprz, sól, 1/2 szklanki mleka, 1/6 kostki masła, ziemniaki.
Jak przyrządzić?
Polędwiczki: filety z kurczaka umyć i pokroić w długie paski, oprószyć porządnie pieprzem i na dobrze rozgrzanym oleju podsmażyć około 3 minut, przekładając z jednej strony na drugą. Dodać śmietanę - gdzieś około półtora kubeczka (im więcej filetów, tym więcej śmietany), dodać pieprzu i soli i dusić około 5 minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Puree: ziemniaki ugotować, dodać pół szklanki mleka (na 1 kg ziemniaków), masło i pół kubeczka śmietany.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | annette |