Składniki:
1 kg sera białego, 1 kg mąki, 1 szkl. śmietany, 1,5 szkl. cukru, 2 łyżki soli, 2 łyżki sody, 2 łyżki octu, cukier waniliowy, 4 jajka.
Jak przyrządzić?
Do mąki dodajemy sodę, sól, cukier waniliowy i zwykły, jajka, ocet, śmietanę, zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy pokruszony ser i delikatnie mieszamy. Rozwałkowujemy na placki grubości 1,5 cm i wycinamy szklanką kółka. W środku każdego wycinamy kieliszkiem mniejsze kółko, smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Posypujemy cukrem pudrem.
Potrzebne przybory:
miska, wałek, szklanka, kieliszek
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Autor | DORCIUS |