Składniki:
1 jajko, 5 żółtek, 3 serki homogenizowane waniliowe, 2 łyżki żelatyny, 1 szklanka wody, 1 masło, 2 szklanki mleka w proszku, 3/4 szklanki cukru, 2 paczki biszkoptów, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej.
Jak przyrządzić?
Kawę zaparzyć w szklance wody. Jajka i żółtka ubić na parze z cukrem. Masło utrzeć, dodać zimną masę jajeczną, potem serki, następnie mleko w proszku i dobrze wymieszać. Połączyć z żelatyną rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Biszkopty moczyć w kawie i ułożyć na dnie tortownicy, na to połowę masy, na to znowu biszkopty i znowu masę. Wstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Deser można polać polewą czekoladową.
Uwagi:
Przepis na polewę: 1 kostka masła, 1 szklanka cukru, 3 łyżki wody, 3 łyżki kakao. W rondelku zagotować wodę z masłem, dodać cukier i kakao, zagotować. Poczekać, aż ostygnie trochę, i polać ciasto.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Autor | DORCIUS |