Składniki:
Średnia główka kapusty, 3 kg ziemniaków, 3 cebule, słonina lub skwarki, mleko, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Kapustę sparzyć, obrać liście. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane. W międzyczasie pokroić słoninę w kostkę i smażyć, dodać cebulę i smażyć na półrumiano. Dodać do startych ziemniaków. Z ziemniaków nie odlewać wody ani nie dodawać mąki. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Nakładać farsz - około 2 łyżek na liść. Zawijać w rulon. Nie zawijać boków liścia, nadmiar wody z ziemniaków powinien wypłynąć. Układać ciasno w garnku. Po ułożeniu zalać wszystko mlekiem. Mleka musi być tyle, że wszystkie gołąbki będą nim zalane. Mleko musi być posolone. Na szklankę mleka płaska łyżeczka soli. Zapiekać w piekarniku ok. 1,5 godziny.
Uwagi:
Najlepiej smakują odsmażane na patelni na złoty kolor. To unikatowy przepis, mało kto go zna, ale wszystkim moim znajomym smakuje. Zawsze na imprezy muszę robić gołąbki. Smacznego. Więcej informacji gg 3193943.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Autor | lopek |