Składniki:
2 średniej wielkości cebule, duży pomidor, tarty żółty ser, 3 jajka, ok. 0,5 szklanki mleka, olej, duża łyżka mąki, zioła prowansalskie - dużo, pieprz, sól, chili, można dodać jeszcze szczypiorek, jeśli ktoś lubi.
Jak przyrządzić?
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić drobno posiekaną cebulę (można smażyć również na maśle, wtedy cebula ma delikatniejszy smak). Kiedy się już mocniej zeszkli i zrumieni, dodać pokrojony drobno pomidor, dodać przyprawy i zioła. W misce rozbełtać jajka, mleko i mąkę trzepaczką rózgową, żeby nie było grudek. Dodać ewentualnie szczypiorek i przygotowaną wcześniej smażoną cebulę z pomidorem i trochę tartego sera. Wymieszać i wlać na patelnię na rozgrzany olej. Posypać resztą sera. Prawie zawsze sie udaje.
Potrzebne przybory:
patelnia, trzepaczka rózgowa, miska, drewniana łopatka do do mieszania na patelni, ostry nóz
Jak podawać?
Można polać odrobiną keczupu, ale smakuje doskonale i bez tego :)
Uwagi:
Jeżeli oleju jest za dużo i zebrał się naokoło omleta, brzegi można posypać bułką tartą, która doskonale wchłania tłuszcz i nadaje chrupkości. Można posypać delikatnie całą powierzchnię omleta, wtedy po przewróceniu na drugą stronę ładnie się zrumieni :)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Porcje | 2 |
Autor | herooo17 |