Składniki:
Ciasto: 250 dag mąki, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody, 2 jajka, 2 szczypty soli. Farsz: 40 dag grzybów świeżych/25-30 suszonych (podgrzybki i prawdziwki, mogą też być maślaki; żadnych kurek czy boczniaków, a już na pewno nie pieczarki, krokiety z pieczarkami to żałosna wersja prawdziwego dania), 50 dag kiszonej kapusty, masło, oliwa z oliwek/olej z pestek winogron, duża cebula, 3 kostki rosołowe (drobiowo-warzywne), pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek (do doprawienia, kto lubi, bez i tak jest pycha).
Jak przyrządzić?
Robimy ciasto: mąka i jajka wędrują do półmiska, zalewamy to mlekiem i chwilę miskujemy, dodajemy wody, solimy i miksujemy do jednolitej konsystencji. Smażymy placki, starając się, aby były cienkie. Przygotowanie farszu: grzyby suszone namaczamy w zimnej wodzie przez 2-3 godz., aż nasiąkną wodą i zmiękną (w zasadzie najlepiej namoczyć je dzień wcześniej). Z namoczonymi suszonymi grzybami robimy to samo co ze świeżymi - kroimy na kawałki, lecz nie za małe. Na patelni topimy masło i wrzucamy posiekaną cebulę. Czekamy, aż się zeszkli. Taką cebulę wrzucamy do oddzielnego naczynia, a na rozgrzaną patelnię, też z masłem, wrzucamy grzyby. Dusimy je przez 15 min. Wrzucamy wcześniej zeszkloną cebulę i razem dusimy jeszcze 10 min (jeśli dusi się krócej niż grzyby, to daje intensywniejszy aromat). Czas duszenia jest dość umowny, grzyby powinny być po prostu miękkie i pachnące. Grzyby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Kapustę odsączamy (wyciskamy sos, w miarę dokładnie), lecz nie płuczemy. Następnie drobno kroimy. Roztapiamy na patelni 1/5 kostki masła i wrzucamy na nią kapustę, dodajemy dwie łyżki stołowe oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron i smażymy jeszcze 10 min. Przed smażeniem nastawiamy 1,2 litra wody na rosół. Kiedy się zagotuje, wrzucamy kostki rosołowe. Przesmażoną kapustę wrzucamy do bulionu. Przez 30 min dusimy na wolnym ogniu. Następnie, kiedy część wody się wygotuje, doprawiamy zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym, mieszamy. Zwiększamy ogień i dusimy do wygotowania całej wody (ok. 1 godz.). Przy niskim poziomie wody należy co chwilę mieszać. Na koniec mieszamy grzyby z kapustą i możemy doprawić sproszkowanym czosnkiem. Farsz zawijamy w naleśniki. Całe krokieciki obtaczamy w jajku i bułce tartej i podsmażamy na maśle do zarumienienia się panierki. Cieplutkie, rumiane i chrupiące, smacznego :)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Autor | stary_krokiet |