Składniki:
8 kotlecików sojowych suchych (można kupić w każdym sklepie), 1 jajko, 1 sałata (zwykła lub lodowa), 1 ogórek długi, 100 g czarnych oliwek, 1 szklanka bułki tartej, 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki węgierskiej, szczypta tymianku, szczypta rozmarynu, szczypta curry, 4 łyżki stołowe płatków owsianych, pieprz, sól, oliwa z drugiego tłoczenia (do samżenia), 2 łyżki stołowe oliwy extra virgin,(do sałatki), łyżeczka octu balsamicznego,
pół pęczka świeżego kopru lub sos koperkowy do sałatek.
Jak przyrządzić?
Kotleciki: Zalewamy gorącą wodą, solimy i odstawiamy na ok 7 min do nasiąknięcia, następnie odcedzamy wodę i pozostawiamy na chwilę. Mamy teraz czas na zrobienie panierki: do miseczki lub innego naczynia wsypujemy bułkę tartą wraz z papryką, curry, tymiankiem, rozmarynem i płatkami owsianymi. W drugim naczyniu rozbijamy jajko, solimy i roztrzepujemy widelcem. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę (z drugiego tłoczenia).Kotleciki najpierw obtaczamy w jajku, a następnie w panierce i umieszczamy na patelni. Smażymy z obu stron, aż będą złociste, i gotowe. Teraz sałatka:Sałatę myjemy pod bieżącą wodą i rwiemy na kawałki. Ogórek obieramy ze skórki i kroimy na malutkie plasterki. Oliwki odsączamy i kroimy na pół. Do naszych składników przygotowujemy sos: do szklanki wrzucamy posiekany koperek, pieprz i tymianek oraz ocet balsamiczny. Polewamy sałatkę sosem, mieszamy i gotowe.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Mario Callino |