Składniki:
Połowa dyni, około 1/2 litra mleka, pół szklanki kaszy jaglanej, sól, cukier wanilinowy, cukier.
Jak przyrządzić?
Kaszę ugotować na mleku, aż będzie miękka. Dynię obrać ze skóry, wydrążyć, miękkie farfocle odrzucić, resztę pokroić w drobną kostkę. Ugotować w wodzie, aż będzie miękka, ze szczyptą soli. Kaszę z mlekiem i dynię rozgotowaną połączyć, dodać cukier do smaku, żeby nie była za słodka, dodać cukier wanilinowy. Można dynię zmiksować, ale ja wolę taką właśnie. Jest bardzo smaczna, polecam.
Jak podawać?
Smakuje na ciepło, ale i na zimno też jest smaczna.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Iwonna |