Składniki:
1 kg skrzydełek, przyprawa do kurczaka, 5 łyżek cukru, 5 łyżek maggi, 1 łyżka masła, 1 łyżka słodkiej sproszkowanej papryki.
Jak przyrządzić?
Skrzydełka oprószyć przyprawą i odstawić na jakiś czas do lodówki. W garnku na małym ogniu rozpuścić cukier, aż stanie się płynnym karmelem, często mieszać i pilnować (garnek najlepiej z podwójnym dnem, uważać, żeby nie przypalić cukru). Wrzucić skrzydełka, dodać resztę składników, przykryć i dusić na wolnym ogniu około 30 min. Na ostatnie 10 minut odkryć, żeby woda wyparowała, a sos zgęstniał.
Jak podawać?
Najlepiej podawać z ryżem i sałatką owocową.
Uwagi:
W żadnym razie nie dodawać wody do cukru.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Pimpek |