Składniki:
Piersi kurczaka - jedna na jedną osobę, wielkość w zależności od upodobań, przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie, surowe marchewki, surowe pory, majonez, margaryna do wysmarowania blaszki.
Jak przyrządzić?
Piersi kurczaka rozbić na grubość 1-1,5 cm, doprawić przyprawą i ziołami. Blaszkę grubo wysmarować tłuszczem i ułożyć na niej mięso. Marchewki zetrzeć na tarce o małych oczkach, pory sparzyć, przekroić wzdłuż i kroić na półkola. Na piersiach układać grubą warstwę pokrojonego pora, a na to grubą warstwę startej marchewki, a całość polać 2-3 łyżkami majonezu, tak aby pokrył całą pierś z warzywami. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30-40 min. Ja po pół godziny sprawdzam widelcem, czy mięso jest gotowe, jeśli nie, to jeszcze chwilę piekę. Podaję już bez dodatków.
Potrzebne przybory:
blaszka, tarka, piekarnik
Uwagi:
Majonez fantastycznie się zapieka i wygląda potem jak upieczony ser żółty, ale lepiej smakuje.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | marysia |