Składniki:
1,5 szkl. mąki, 25 dag margaryny, 1,5 szkl. cukru, 3 jajka (białka ubić), 3 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Poncz: 1,5 szkl. naparu z herbaty, 4 łyżki cukru, 6 cl rumu.
Jak przyrządzić?
Margarynę, cukier, kakao i 4 łyżki wody rozpuścić w rondlu i gotować 5 min. Odlać 1/2 szkl. masy kakaowej na polewę. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy kakaowej dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, żółtka i dokładnie wymieszać. Na końcu włożyć ubitą pianę i delikatnie - ręcznie wymieszać. Formę do combra wyłożyć pergaminem, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45 min w temp. 180 stopni.
Potrzebne przybory:
forma keksowa
Jak podawać?
Posypać ciasto cukrem pudrem lub polać polewą rumową.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 18 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | PAMS4 |