Składniki:
Bagietka, ciabata, może być nawet bułka, masło, wędlina (szynka, polędwica, boczek), ser żółty, sałata (po liściu na kanapkę), 1 czerwona cebula, zielony ogórek, pomidor, kilka zielonych oliwek, papryczki chili ze słoika, opcjonalnie ogórek konserwowy czy papryka konserwowa, sól, pieprz, sos: keczup, czosnkowy itp.
Jak przyrządzić?
Pieczywo przekrawamy, smarujemy masłem, kładziemy po plastrze sera żółtego i wędliny i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy, aż ser się roztopi, a pieczywo zrobi się chrupiace. A potem już pole do popisu duże - nakładamy na kanapkę po kolei wszystko, co mamy. Sałata, ogórek zielony (bez obierania), pomidor, wiórki cebuli, oliwki, ostra papryka. Wszystko solimy, pieprzymy, polewamy sosem i zachwycamy się smakiem.
Potrzebne przybory:
deska do krojenia, nóż, piekarnik
Jak podawać?
Mieć pokrojone, przygotowane składniki, szybko kłaść na kanapkę - byle jeść ciepłe. Chrupiące, pyszne.
Uwagi:
Najlepsza jest bagietka serowa, ale jak pisałam wyżej - co kto lubi.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | PUŚKA |