Składniki:
Ciasto: 25 dag margaryny, 1,5 szklanki cukru, cukier waniliowy, 7 łyżek wody, 3 łyżki kakao, 4 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Krem bananowo-kokosowy: 3 banany, 1 łyżka soku z cytryny, 0,5 litra śmietany 30%, 3 łyżki cukru pudru, 2 opakowania śmietan-fix, 15 dag wiórków kokosowych, 10 dag czekolady mlecznej lub białej. Do dekoracji: ok. 10 dag wiórków kokosowych.
Jak przyrządzić?
Margarynę roztopić, a następnie dodać do niej cukier, cukier waniliowy, wodę i kakao. Wymieszać. Do ciepłej jeszcze masy dodać żółtka i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Następnie ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180 st. C. Ostudzić i przekroić na dwa placki. Banany obrać, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, na koniec dodać śmietan-fix i wymieszać. Do ubitej śmietany dodać banany, wiórki kokosowe i pokrojoną w kostkę czekoladę. Wymieszać i podzielić krem na połowę. Na jeden placek wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć i wyłożyć resztę kremu. Wiórki kokosowe zrumienić na złoty kolor na suchej patelni i obficie posypać nimi ciasto. Schłodzić w lodówce.
Uwagi:
Szybko znika z talerza, gwarantuję:)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Autor | ATHENKA |