Składniki:
Piersi kurczaka, mąka, mleko, jajka, vegeta, sól.
Jak przyrządzić?
Piersi kurczaka kroimy na kotleciki (paseczki - ok. 3 cm długości na 1,5 cm), a następnie przygotowujemy ciasto do panierowania: około szklanki mąki pszennej, dodajemy 2 jajka, vegetę - ok. łyżeczki, trochę soli (szczyptę) i mieszamy trzepaczką rózgową, dodając ok. szklanki mleka, tak aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Kotleciki obtaczamy w cieście, a następnie smażymy w głębokim tłuszczu na rumiany kolor z obu stron.
Jak podawać?
Można podawać do gorącej kolacji jak również jako danie główne z frytkami czy ziemniakami, bardzo lubiane przez dzieci.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Autor | poo |