Składniki:
3-4 paczki ugotowanego ryżu, warzywa: marchewka, por, cebula; pieczarki, 30-40 dag sera żółtego, śmietana, 1-2 ząbki czosnku, wędlina, sól, pieprz, olej do smażenia, zielenina typu koperek i natka pietruszki wedle uznania.
Jak przyrządzić?
Startą marchewkę, wędlinę, pokrojoną cebulę i pora smażymy na patelni. Osobno dusimy pieczarki. Ścieramy na tarce ser. Do ugotowanego ryżu dodajemy: połowę startego sera, śmietanę wymieszaną z solą ,pieprzem i zgniecionym czosnkiem, usmażone warzywa. Wymieszaną masę wykładamy do naczynia żaroodpornego, wykładamy na nią uduszone pieczarki i posypujemy obficie serem. Zapiekamy ok. 10 min.
Uwagi:
Trochę pracochłonne, ale wierzcie mi, warto! Ja do tego zawsze robie surówkę z kapusty kiszonej, ogórka, pomidora z dodatkiem sosu, np. koperkowego Knorr, polecam.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 |
Autor | Edytka |