Składniki:
Jogurt naturalny, czosnek, cukier, majonez, sól, pieprz, bazylia, oregano.
Jak przyrządzić?
Do naczynia wlewamy duży jogurt naturalny. Jest o wiele mniej kaloryczny niż śmietana, a sos i tak będzie gęsty, dzięki czemu nie musimy kupować serków. Wychodzi taniej i szybciej. Następnie wciskamy dwa ząbki czosnku. Możemy dodać więcej, w zależności, jak bardzo czosnkowy chcemy osiągnąć sos. Następnie dodajemy majonez do smaku - łżkę, dwie, a jeśli ktoś lubi, można dać więcej. Majonez jest bardzo ważnym składnikiem tego sosu. Jeżeli dodamy go za mało, nie będzie tak smakował. Dodajemy cukier -łyżeczkę lub dwie. Cukier jest obowiązkowy! Sól też jest bardzo ważna. Znacznie poprawia smak sosu. Dodajemy ostrożnie, próbując, czy już wystarczy. Bazylia, oregano i pieprz do smaku.
Potrzebne przybory:
wyciskacz do czosnku
Uwagi:
Żeby osiągnąć delikatny aromat czosnkowy, ząbki czosnku przed zgnieceniem należy pokroić na ćwiartki i wymoczyć w oleju. Olej wyciągnie z nich ostry smak i sos będzie o wiele łagodniejszy. Olej odlewamy i wyrzucamy, ząbki czosnku zgniatamy i dodajemy do jogurtu. Proporcje składników dobieramy według własnego gustu.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | MANTA |