Składniki:
1,5 kg białego sera (może być półtłusty, obojętne), 1,5 szklanki cukru (na pół kilo sera przypada 0,5 szklanki), 2 opakowania cukru waniliowego, 3 jajka (całe), 3/4 kostki masła Kerrygold, 1 lub 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (najbardziej optymalna ilość to 1,5 opakowania), 6 do 10 opakowań herbatników Bebe (tych większych opakowań).
Jak przyrządzić?
Ser, cukier, cukier waniliowy, jajka, masło (musi być miękkie) ucieramy, aż powstanie jednolita masa. Gdy już to zrobimy, stawiamy garnek z masą na ogień (nie za duży, żeby nie przypalić) i dalej ucieramy. Masa będzie się robiła coraz rzadsza, składniki dokładnie się wymieszają. Gdy będą się już pojawiały bańki powietrza na powierzchni masy, dodajemy budyń i dalej mieszamy (przez cały czas, ok. 3 minut). Potem zdejmujemy masę z gazu, a na blasze do pieczenia układamy herbatniki, wylewamy na to część masy, znowu przekładamy herbatnikami, itd., na koniec wylewamy masę. Ciasto można posypać wiórkami kokosowymi, a do masy serowej dodać rodzynki. Wkładamy sernik do lodówki na kilka godzin. Gdy herbatniki trochę zmiękną, ciasto jest gotowe do jedzenia.
Uwagi:
Robi się szybko i z pewnością nie wyjdzie zakalec:) Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | shewillbelove |