Składniki:
30 dag mąki, 5 dag masła lub margaryny, 1/3 szklanki cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, mleko (żeby zagnieść). Krem: 1 litr śmietany 18%, 1 szklanka cukru pudru, cukier waniliowy, trochę soku z cytryny.
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki z pierwszej części zagniatamy, dodając tyle mleka, by wyszło ciasto konsystencji np. ciasta na pierogi. Dzielimy je na 4-6 części. Każdą z nich bardzo cienko rozwałkowujemy i pieczemy w okrągłej formie ok. 5-7 min w temp. 180 stopni na blady lub lekko złoty kolor. Śmietanę, cukier i cukier waniliowy ubijamy (dosyć długo), następnie możemy dodać trochę soku z cytryny, by złamać trochę może za słodki smak. Wszystko wg upodobań. Ostudzone placki przekładamy bitą śmietaną wg schematu: placek, śmietana, placek, śmietana. Tak przygotowane ciasto zostawiamy na 24 godz. w lodówce, żeby placki zmiękły i nasiąkły wilgocią ze śmietany. Choć ciasto wymaga trochę roboty (szczególnie pieczenie), naprawdę warto! Jest przepyszne, polecam!
Uwagi:
Ciasto bez problemu może stać kilka dni w lodówce. Może być odpowiednikiem lekkiego waniliowego tortu. Całość można posypać wiórkami kokosowymi. W porze świeżych owoców warto w wybrane warstwy śmietany włożyć np. kilka jagód.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | master of cook |