Składniki:
1 margaryna, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mleka, 1 cukier waniliowy, 3 całe jajka, 3 płaskie łyżki amoniaku.
Jak przyrządzić?
Margarynę roztopić wraz z mlekiem, cukrem, cukrem waniliowym. To wszystko ostudzić i dodać jajka i amoniak. To razem wymieszać i zostawić na noc. Nazajutrz wyrobić. Mąki ile zabierze ciasto. Wałkować ciasto, wykrawać foremkami lub romby. Maczać w białku i cukrze krysztale, kłaść na blasze w dość dużych odstępach. Piec 15 min.
Potrzebne przybory:
garnek, wałek, foremki
Jak podawać?
Amoniaczki są pyszne do herbaty.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Aleks |