Składniki:
Ładne pieczarki (w całości, o już rozchylonych, ale nie płaskich kapeluszach), cebula, jajka, bułka tarta, olej, ew. masło dodatkowo, przyprawy (sól, pieprz obowiązkowo, reszta wg gustu).
Jak przyrządzić?
Pieczarki oczyścić, delikatnie usunąć nóżki tuż przy kapeluszach (nóżek nie wyrzucać!). Cebulę obrać, drobno posiekać wraz z nóżkami, krótko poddusić na maśle (kiedy w lodówce brak - oleju)dodając przyprawy (sól, pieprz) do smaku. Kiedy cebula się zeszkli, zgasić, wystudzić. Powstałą masą nadziać kapelusze, ugnieść - uważając, aby kapelusze nie pękły. Nadziane - maczać w rozbełtanym jajku, obtaczać w bułce tartej, rzucać na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażyć z obu stron do zrumienienia.
Potrzebne przybory:
talerz na pieczarki, deska do krojenia, patelnia duża (na smażenie kapeluszy z nadzieniem) i mniejsza (na farsz), nóż, widelec do mieszania farszu i przewracania kapeluszy, dwa talerzyki - na jajko i bułkę tartą
Jak podawać?
Dobre również na zimno, ale najlepsze na gorąco:Z keczupem i chlebem lub grzankami jako ciepła kolacja. Jako przystawka, np. z sosem czosnkowym, sosem tzatziki, innymi wg uznania.Jako dodatek do mięs, również zamiast ziemniaków, dodatek do ziemniaków zamiast mięsa.Dodatek do pieczonych miniroladek z boczku, śliwek suszonych i różnych rodzajów sera (przepisy są na stronie). Jak tylko fantazja podpowie...
Uwagi:
Jeżeli używamy ziół (polecam tymianek), dodajemy również nieco do jajka. Do jajka można też utrzeć resztkę zeschniętego, żółtego sera marniejącego w lodówce. Oczywiście farsz można wzbogacać wg własnego uznania, fantazji i zamożności. Ponieważ gotuję "na oko", zwykle nie podaję dokładnej ilości składników. W razie czego proszę pytać. Cebuli powinno być o 1/3 mniej niż nóżek z pieczarek.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Daria |