Składniki:
Skóra z surowego boczku, 2 szyjki z kurczaka lub 1 z indyka, 4 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 2 cebule, 400 g kapusty kiszonej (jeśli jest z marchewką, to nie potrzebujemy jej dodakowo, jeśli nie ma marchewki, to 2 szt.), śmietana, ziemniaki, zestaw warzywny (seler, por, pietruszka nać i korzeń), sól, kucharek, pieprz, 150 g boczku wędzonego.
Jak przyrządzić?
Do ok. 2 l wody wrzucamy skórę z boczku, szyjki z kurczaka, ziele, listki laurowe, kucharek. Jeśli kapusta jest bez marchewki, to tarkujemy 2 marchewki i również wrzucamy do garnka. 1 cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy, aż skóra zrobi się miękka, wyciągamy skórę, szyjki z zupy, dodajemy pokrojone w średnią kostkę ziemniaki. Gotujemy, aż ziemniaki zaczną się rozgotowywać (wtedy zupa jest bardziej zawiesista). Dodajemy delikatnie odciśniętą pokrojoną drobno kiszoną kapustę, wszystko gotujemy ok. 15 min. W międzyczasie kroimy w kostkę cebulę i boczek wędzony, smażymy. Wrzucamy do garnka i zostawiamy na ogniu jeszcze 10 min. Po ugotowaniu polecam zabielić zupę śmietaną 12%. Zupa jest przepyszna i wskazana do spżycia po imprezce!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Justyna.m |