Składniki:
Opakowanie ciasta francuskiego (najlepsze z Lidla), 1 duży brokuł, 1 duża gruszka, 100 g lazura (lub innego sera z pleśnią), 200 g sera żółtego, 100 g orzechów włoskich, 200 ml śmietany 18%, 3 jajka, sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Brokuł obrać, pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Pokroić w kostkę gruszkę i ser lazur. W garnuszku zmiksować śmietanę z całymi jajkami, odrobiną soli i pieprzem. Rozwałkować na stole obsypanym mąką ciasto francuskie w ten sposób, żeby zmieściło się do formy przeznaczonej do pieczenia tarty (ciasto z Lidla idealnie się rozwałkowuje). Wykleić formę do tarty ciastem. Na ciasto (bez podpiekania!) położyć składniki: brokuły, gruszki, ser pleśniowy, posiekane orzechy i zalać to mieszanką śmietany i jajek. Włozyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 30 minut, aż ciasto na obrzeżach zrobi się złote, a masa w środku tarty zrobi się gęsta.Zetrzeć na tarce żółty ser. Dodać do podpieczonej tarty i piec jeszcze ok. 15 minut.
Potrzebne przybory:
forma
Uwagi:
Kamionkę do tarty polecam kupić w Ikei. Zamiast ciasta francuskiego można użyc kruchego (250 g mąki, 125 g zimnego masła, 70 ml mleka, sól) - posiekać masło z mąką, dodać mleko, wyrobić na gładkie ciasto, rozwałkować, przełożyć do formy. Po obklejeniu formy ciastem należy je ponakłuwać widelcem i podpiec ok. 10-15 minut, a następnie dodawać składniki.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Lukas |