Składniki:
30 dag mąki,
20 dag masła,
2 żółtka,
1 jajko,
0,5 szklanki cukru,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
cynamon.
Jak przyrządzić?
Mąkę posiekać z masłem i proszkiem do pieczenia, do uzyskania w miarę jednolitej masy. Następnie dodać jajko, żółtka, cukier i cynamon. Ciasto zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Można schłodzić w lodówce. Z ciasta przygotowywać rozwałkowane placki o grubości około 0,5 cm. wykroić ciasteczka o odpowiadającej formie. Ułożyć na blasze, najlepiej podsypanej trochę mąką, żeby się nie przyklejały, włożyć do nagrzanego do ok 200 stopni piekarnika. Piec do zrumienienia. Są gotowe do spożycia zaraz po ostygnięciu.
Potrzebne przybory:
Ewentualnie foremki do ciastek.
Uwagi:
Można podawać z lodami, dżemem lub jeść same.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Asiula |