Składniki:
Ciasto biszkoptowe:,br>Jaja 6szt,
Cukier 180g,
Mąka 180g,
Masło do smarowania pergaminu.
Masa czekoladowa:
Masło 250g,
Jaja 3szt,
Kakao ciemne 20g,
Mleko ok. 60cm³,
Poncz:
Rum 150cm³,
Cukier 100g,
Cytryna 1szt.
Jak przyrządzić?
Przygotuj tortownicę wysmaruj masłem wyłóż pergaminem. Wybić każde jajo osobno, oddzielając białka od żółtka. Z białek i cukru ubić pianę , po ubiciu dodaj ubijając dalej pojedynczo żółtka. Dodać stopniowo przesianą mąkę i wyrabiać ciasto RĘCZNIE bardzo delikatnie i krótko. Po połączeniu masy z mąką ciasto wylać do wcześniej przygotowanej tortownicy, włożyć ciasto do piekarnika. Pieczemy ciasto 50 min temp. 180 º C. Po 30 min pieczenia podnieś temp do 200 º C. Zarumieniony biszkopt wyjąć z pieca, trochę przestudzić, rozpiąć tortownicę i wyjąć wyrób odwracając do góry dnem, usunąć przylegający pergamin.W makutrze utrzeć masło na pianę, w czasie ucierania dodać 1-2 duże łyżki spirytusu 98%.Ubić białka z cukrem na sztywno, dodać żółtka osobno i podgrzać nad parą ciągle ubijając masę. Ubijać do momentu gdy nasza masa zrobi się dobrze ciepła (ale bez przesady bo będziemy mieć omlet), następnie ubijając ciągle przenieś do zimnej kąpieli wodnej w celu schłodzenia. Ubijamy ciągle do momentu gdy masa będzie zimna. Tak ubitą masę dodajemy po małej łyżeczce do masła, które ucieramy w makutrze. Dobrze rozprowadzamy masę dodając kolejne łyżki masy jajecznej. Po utarciu masy podziel ją na dwie części. Rozrób mleko razem z kakao tak żeby powstała jednolita gęsta papka. Dodaj do jednej części masy kakao. Sporządzić poncz połącz składniki rum + cukier dodaj sok z cytryny, dobrze wymieszaj do rozpuszczenia cukru .Przekrój biszkopt na trzy części. Ponczem skropić placki na obwodzie. Dodaj masę białą następnie przełóż plackiem dodaj masę z kakao, wysmaruj boki tortu, jeżeli chcesz robić dekoracje zostaw jeszcze ¼ masy.
Uwagi:
Ucieraj masę w makutrze w jednym kierunku, tempo ucierania ustal jednakowe (przyda ci się druga osoba). Jest to najtrudniejszy moment trzeba połączyć dwie różne masy. Jeżeli zrobisz to w sposób prawidłowy masa będzie gładka i jednolita przylegająca do ścianki, jeżeli będzie spływała po ściankach i wyglądem przypominała kaszkę, masa się zważyła. Można ją ratować, trzeba od nowa samo masło ucierać dodając zważoną masę, dlatego proponuje jeżeli nie robiłeś nigdy takiej masy po utarciu masła w makutrze odłóż sobie 3-4 łyżki masła na wszelki wypadek w celu ponowienia próby. Dodając kakao później też uważaj żeby się nie zważyła (dodawaj porcje kakao po małej łyżeczce).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | wymagający |
Autor | Krzysztof Pazderski |