Składniki:
mała cebula 1 szt,
pieczarki ok 3 szt,
musztarda 1 łyżka,
śmietana 12 % 100 ml,
sos pomidorowy ( lub blendowane pomidory z czosnkiem i solą) ok 200 ml,
sól, pieprz,
olej.
Jak przyrządzić?
Cebule siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy posiekane pieczarki. Podsmażamy, dodajemy sos pomidorowy i musztardę. Jak zgęstnieje i ściemnieje dodajemy śmietanę i sól, pieprz według uznania. Dusimy ok 5 min.
Potrzebne przybory:
Patelnia, nóż, deska, łyżka drewniana.
Jak podawać?
Polewamy sosem wcześniej przygotowane mięso. Sos podajemy gorący lub ciepły. Wyśmienicie smakuje z chlebkiem.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | kolo |