Składniki:
1/2kg mięsa mielonego (mieszanego),
pęczek natki pietruszki (lub koperku),
kajzerka namoczona w mleku,
pół szklanki śmietany 18%,
spora cebula,
ząbek czosnku,
jajko.
Jak przyrządzić?
Na początek nastawiam w sporym garnku wodę do zagowania. Drobno siekam cebulę i natkę (lub koperek - pamiętam o usunięciu łodyg), dodaję do mięsa razem z solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dokładnie mieszam. 1/3 powstałej masy wrzucam do blendera, dodaję jajko, śmietanę oraz nasiąkniętą mlekiem bułkę. Miksuję na gładką, płynną masę - powinna mieć taką konsystencję, aby bez problemów dało się ją wylać z blendera (jeśli wyszła zbyt gęsta, dolewam trochę mleka).Powstałą masę wlewam do reszty mięsa i dokładnie mieszam. Formuję ręką małe pulpeciki (im mniejsze, tym lepiej) i wrzucam na wrzątek. Gotuję na małym ogniu 30 minut.Ugotowane pulpeciki wykładam na talerz i pozostawiam do przestygnięcia - aby "wypociły" nadmiar wody. Rozgrzewam na patelni sporo oleju (tyle, aby pulpeciki były do połowy zanurzone). Wrzucam pulpeciki na bardzo gorący olej i smażę, często potrząsając patelnią, aż z wierzchu będą ciemnobrązowe. Pulpeciki przyrządzone w ten sposób będą miękkie i jędrne w środku, a ekstra-chrupiące na zewnątrz - czyli dokładnie takie, jak być powinny.
Potrzebne przybory:
Blender, ostry nóż do siekania ziół.
Jak podawać?
Najlepiej smakują w towarzystwie słodko-kwaśnych buraczków na zimno (przepis w dziale "Sałatki i jarzyny").
Uwagi:
Użyte zioła powinny być oczywiście świeże.Przygotowanie nastręcza trochę problemów przy mieszaniu mięsa i formowaniu pulpecików - trzeba się upaprać po same łokcie.Aha, przestrzegam przed kupowaniem mięsa mielonego paczkowanego (zazwyczaj nazywa się to "mięso mielone kulinarne") - jest o wiele bardziej lepkie od "świeżego", co sprawia problemy przy formowaniu pulpetów.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | raczej duża (smażone w głębokim tłuszczu) |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | k0m0r |