Składniki:
40 dkg maki krupczatki, 20 dkg margaryny, 4 jajka, 4 dkg drożdży (mogą być instant), 20 dkg cukru (polecam cukier puder), pół szklanki mleka.
Jak przyrządzić?
Zrobić rozczyn z drożdży. Podgrzać mleko (ma być letnie), dodać rozkruszone drożdże i łyżkę cukru. Przesiać mąkę, dodać margarynę, 4 żółtka, rozczyn z drożdży. Wyrobić ciasto. Odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia jak ciasto drożdżowe. Przygotować truskawki lub borówki. Mogą być mrożone. Rozkładamy ciasto na blasze wcześniej wysmarowanej margaryną. Kładziemy owoce. Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier puder (20 dkg). Na sztywno. Kładziemy na truskawki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika ok. 180 stopni na ok. 50 min.
Potrzebne przybory:
Miska, piekarnik, robot do ubijania białek.
Uwagi:
Ciasto jest po prostu pyszne! Świetnie smakuje, gdy z utęsknieniem czekamy na wakacje, ale również gdy jest sezon na truskawki. Podczas pieczenia unosi się w domu przyjemny zapach truskawek i świeżego ciasta. Po za tym ciasto jest proste w przygotowaniu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | belina |