Sk艂adniki:
Ser feta 2 opakowania,
pomidory bez sk贸rki 2 puszki,
oliwki zielone i czarne ok. szklanki jednych i drugich (zale偶y kto ile lubi),
sos sa艂atkowy Grecki -Knorr,
oliwa z oliwek.
Jak przyrz膮dzi膰?
Fet臋 kroimy na stosunkowo drobne kostki, kroimy pomidory i 艂膮czymy z fet膮 - mieszamy, a偶 uzyskamy w miar臋 rzadk膮 konsystencj臋, dodajemy pokrojone oliwki i zalewamy sosem Knorra zrobionym wg. przepisu na bazie oliwy z oliwek. Odstawiamy na kilka godzin do lod贸wki, przed podaniem proponuj臋 wymiesza膰, gdy偶 sos oddziela si臋 od dipu.
Potrzebne przybory:
Miska, deseczka, n贸偶, otwieracz do puszek, no偶yczki - do otwarcia opakowania sera feta, drewniana 艂y偶ka.
Jak podawa膰?
Najlepiej smakuje z krakersami czosnkowymi (rzecz gustu), wskazane chipsy, albo pieczywo Wasa, jednak偶e tutaj proponuje dowolno艣膰.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Kaloryczno艣膰 | 艣rednia (zale偶y od fety) |
Przybli偶ony koszt | 20 z艂 |
Autor | Aneczka |