Dip grecki

Przepis kulinarny

Składniki:

Ser feta 2 opakowania,
pomidory bez skórki 2 puszki,
oliwki zielone i czarne ok. szklanki jednych i drugich (zależy kto ile lubi),
sos sałatkowy Grecki -Knorr,
oliwa z oliwek.

Jak przyrządzić?

Fetę kroimy na stosunkowo drobne kostki, kroimy pomidory i łączymy z fetą - mieszamy, aż uzyskamy w miarę rzadką konsystencję, dodajemy pokrojone oliwki i zalewamy sosem Knorra zrobionym wg. przepisu na bazie oliwy z oliwek. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, przed podaniem proponuję wymieszać, gdyż sos oddziela się od dipu.

Potrzebne przybory:

Miska, deseczka, nóż, otwieracz do puszek, nożyczki - do otwarcia opakowania sera feta, drewniana łyżka.

Jak podawać?

Najlepiej smakuje z krakersami czosnkowymi (rzecz gustu), wskazane chipsy, albo pieczywo Wasa, jednakże tutaj proponuje dowolność.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćśrednia (zależy od fety)
Przybliżony koszt20 zł
AutorAneczka

Dip grecki: Podobne przepisy

Dip grecki: wypróbuj również

Powiązane Tematy