Składniki:
Ciasto: 2,5 szklanki mąki, szklanka letniej wody, pół paczki drożdży, sól, cukier, olej.
Dodatki: pomidory, szynka, ogórki kiszone, groszek, papryka, jajka itd (według upodobania).
Jak przyrządzić?
W misce rozkruszamy drożdże, zalewamy letnią wodą i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy 2 łyżki oleju, płaską łyżeczkę soli i cukru. Teraz wsypujemy mąkę i wyrabiamy ręką ok. 5 min podsypując mąką w miarę potrzeby. Zostawiamy do wyrośnięcia na 0,5 godz. W ciepłym miejscu.Wałkujemy ciasto na stolnicy na określony rozmiar w zależności od wielkości posiadanej blachy czy grubości ciasta. Spód smarujemy koncentratem pomidorowym wymieszanym z przyprawami i niewielką ilością wody. Nakłuwamy spód ciasta widelcem.Teraz możemy już układać dodatki i ser.
Potrzebne przybory:
Wszystko masz w kuchni.
Jak podawać?
Sos śmietankowo-czosnkowy: 3 czubate łyżki majonezu i 3 śmietany dokładnie wymieszać z czosnkiem granulowanym i oregano do smaku.
Sos pomidorowy: 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego wymieszać z pieprzem, solą, cukrem i oregano do smaku oraz dodać troszkę wody.
Uwagi:
Należy piec w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni przez ok. 20-25 min.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Autor | JeLeN |