Składniki:
Ilość składników zależy tylko i wyłącznie od dobrej woli Gotującego. :)
Ciasto: Jajka, bułka tarta, woda lub mleko.
Do środka: wędlina (jakakolwiek), ser żółty, ew. cebula, sól, przyprawy.
Jak przyrządzić?
Rozbijamy jajka z odrobiną wody lub mleka. Dodajemy drobno pokrojoną wędlinę (najlepsza jest kiełbasa albo salami), starty ser i w miarę drobno posiekaną cebulę [wszystko to opcjonalnie - placki z reguły robi się z tym, co się nawinie, jak to w studenckiej lodówce...], solimy. Przyprawiamy jak kto lubi. Najlepsze są z czosnkiem, bazylią, odrobiną pieprzu i oregano.
Dodajemy bułkę tartą aż będzie dość gęste (uwaga: w ciągu kilku minut gęstnieje jeszcze bardziej, więc nie wolno przesadzać!), smażymy na rozgrzanym oleju na złoto.
Potrzebne przybory:
Miska, łyżka lub mieszadło do jajek, patelnia.
Jak podawać?
Bardzo dobre z musztardą (w środku jako składnik lub na wierzchu jako sos) lub sosem tzatzyki. :)
Uwagi:
Potrawa czysto studencka, powstała w desperacji x)
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Daga |