Składniki:
pół kurczaka,
skrzydło z indyka (wystarczy kawałek dla urozmaicenia),
2-3 duże marchwie,
1-pietruszka,
kawałek selera,
cebula,
cięta pietruszka,
kawałek pora,
sól, pieprz, Vegeta lub kostka rosołowa,
makaron - nitki.
Jak przyrządzić?
Mięso umyć, włożyć do dużego garnka - wstawić na ogień, chwilę później dodać marchew. Jak zacznie się gotować, zebrać "szumowiny" dodać resztę włoszczyzny, przyprawić - kostką rosołową, solą i pieprzem. I koniecznie zmniejszyć ogień! Zasada nr 1 - rosół należy gotować przez około 1,5-2 godziny na małym ogniu. Jak warzywa i mięso zrobią się miękkie, a rosół nabierze pięknego złotego koloru, dosypcie ciętą pietruszkę i wyłączcie. W międzyczasie należy ugotować makaron lub ziemniaki jak kto woli, makaron polecam gotować z niewielką ilością soli i oleju (nie skleja się). Podawać gorący!!!
Potrzebne przybory:
Garnek, nóż.
Jak podawać?
Bezpośrednio po ugotowaniu w miseczki;)
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Ula |