Składniki:
chleb (może być czerstwy) ilość na oko,
kiełbasa - 3-4 kawałki, może być więcej wg uznania,
por - 1 lub 2 sztuki,
cebula raczej duża - 2 sztuki,
jajka - 2 sztuki,
ser żółty - mała kostka,
oliwa z oliwek do smażenia (może być dowolny tłuszcz).
Jak przyrządzić?
Chleb pokroić w średnią kostkę ok 1,5cm, wsypać do naczynia żaroodpornego, tyle żeby sięgało do wysokości ok 1/3 naczynia. Na oliwie podsmażyć kiełbaskę pokrojona w plasterki, po chwili dodać cebule pokrojoną w piórka, razem chwilę smażyć. Wyłożyć do naczynia na chlebek. Na patelni po kiełbasie podsmażyć pora przez około minutę i wyłożyć do naczynia na kiełbaskę. Jajka rozbełtać widelcem i rozlać równomiernie na całej powierzchni naczynia. Na wierzch zetrzeć żółty ser. Piec w temp. 200 stopni przez około 20 minut.
Potrzebne przybory:
Naczynie do zapiekania, patelnia, nóż, deska, tarka.
Jak podawać?
Zapiekankę można kroić nożem, nie powinna się rozpadać. Mojemu mężczyźnie smakuje z ketchupem, można też bez niczego zjeść oczywiście na gorąco.
Uwagi:
Przy wlewaniu jajek należy zwrócić uwagę by nie chlusnąć jajkami w jedno miejsce, ale rozprowadzić równomiernie. Chodzi o to, żeby jajka lekko związały zapiekankę a część chleba pozostała chrupiąca.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok 4 |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | gryjta1 |