Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego(najlepiej wieprzowo-wołowe),
2 średnie marchewki,
ok 200 g groszku mrożonego(choć niekoniecznie jeśli ktoś nie przepada:),
1 duża cebula,
ok 1 kg ziemniaków,
1 czubata łyżka masła, olej,
20 dag startego sera żółtego,
1 ząbek czosnku,
kostka wołowa,
majeranek, papryka słodka,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.W tym czasie na oleju smażymy cebulkę pokrojoną w kostkę i czosnek, gdy się zeszkli dodajemy mięsko i podsmażamy mieszając kilkakrotnie. Groszek i marchew obraną i pokrojoną w kostkę dorzucamy do mięsa i smażymy przez ok 5 min dodając kostkę wołową, majeranek, pieprz, paprykę słodką.Gdy ziemniaki będą miękkie odsączamy i dodajemy masło ugniatając na puree.W szklanym naczyniu na spód kładziemy podsmażone mięsko a następnie warstwę ugniecionych ziemniaków, posypujemy startym serem i zapiekamy przez ok 25 min.
Potrzebne przybory:
Nóż, patelnia, naczynie żaroodporne:)
Jak podawać?
Samą na talerzu:)mniaaammmmm
Uwagi:
Sycące i pycha.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Autor | monam |