Składniki:
likier kahlua 1/3 objętości kieliszka tzw. "40",
likier bailey`s 1/3 objętości kieliszka tzw. "40",
likier cointreu 1/3 objętości kieliszka tzw. "40",
odrobina spirytusu bądź śliwowicy.
Jak przyrządzić?
Do kieliszka dodajemy w ilościach 1/3 objętości w kolejności likiery:
kahlua
bailey`s
cointreu
najlepiej robić to powoli przez łyżeczkę barmańska bądź zwykłą by likiery się nie wymieszały. Na koniec w słomkę nabieramy odrobinę spirytusu bądź śliwowicy i lejemy na sam wierzch (też ostrożnie), podpalamy, wkładamy słomkę i pijemy od dna. NIE GASIMY, spokojnie nie poparzycie się:)
Potrzebne przybory:
kieliszek "40" czyli barmańska "50":P (można wziąć większe kieliszki, szklanki ale wtedy drinka nie podpalamy, składniki odpowiednio dobieramy)
słomka,
zapalniczka.
Jak podawać?
Natychmiast po zapaleniu.
Uwagi:
Drink słodki nawet bardzo, bardzo odpowiedni na początek imprezy, nie polecam na koniec ze względu na słodkość i bardzo dużą zawartość wyskokową (nie alkoholu bo te likiery są słabe ale wymieszane dają kopa:) nie polecam dla kobiet powodują pewne "skutki uboczne" w postaci nie dyspozycyjności czyt. bardzo szybko działają i szybko upijają...Do tej pory znam ludzi którzy góra pili 4-5 i spadali pod stołek, ja osobiście wypiłem 6 i nie mogłem trafić do taksówki:P
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Trudność | średni |
Kaloryczność | bardzo wysoka |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | zbyniu |