Silna grupa B
EWA PAROL • dawno temuNie ma jednej witaminy B – to grupa aż 9 związków chemicznych oznaczonych rozmaitymi cyframi i znanych również pod innymi nazwami, aby jeszcze bardziej skomplikować sytuację. W dodatku część tych substancji odgrywa większą rolę dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a inne wydają się nie tak istotne. Jedne są łatwiej dostępne, a inne trudniej. Łączy je natomiast to, że najlepiej „czują się” w grupie.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Wyróżnić można aż 9 substancji należących do tego bogatego i różnorodnego zbioru. Mają one wpływ na dobry stan rozmaitych narządów i układów, m.in. nerwowego, krwionośnego, pokarmowego czy skóry. W wielu produktach spożywczych, a także w doustnych suplementach, witaminy z grupy B występują razem, stąd nazwa: witamina B kompleks. Wspólnie też związki te są najlepiej wchłaniane, a ich korzystne działanie jest najskuteczniejsze. Znajdziemy je zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i w roślinnych, szczególnie zbożowych z pełnego ziarna, w drożdżach czy orzechach.
Witaminy B to związki rozpuszczalne w wodzie, więc nie są magazynowane w organizmie. Dzięki temu nie można ich przedawkować, gdy nie stosuje się suplementów o zawartości tych składników, która znacznie przekracza dzienne normy. Jednocześnie jednak przy ubogiej lub mało zróżnicowanej diecie mogą występować niedobory, co skutkuje nieprawidłowym metabolizmem komórek i w konsekwencji różnymi problemami zdrowotnymi. Do kompleksu witamin B należą cztery najważniejsze substancje.
B1, czyli tiamina
To najwcześniej odkryta witamina, wyodrębniona z otrąb ryżowych przez polskiego biochemika Kazimierza Funka na początku XX wieku. Jest bardzo ważna dla działania układu nerwowego, przede wszystkim mózgu. Chroni przed problemami z pamięcią i koncentracją, a u osób starszych – przed rozwojem choroby Alzheimera. Drugą istotną funkcją tej witaminy jest udział w procesie uwalniania energii z glukozy, dzięki czemu przestajemy odczuwać zmęczenie, kolejną – przyspieszanie gojenia ran. Obecnie niedobory występują rzadko, możliwe przy bardzo ubogiej w produkty pełnoziarniste diecie lub u osób nadużywających alkoholu, ponieważ rozkłada on tę witaminę, przez co zapotrzebowanie na nią jest większe.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
B2, czyli ryboflawina
Ta witamina również zapewnia prawidłowy metabolizm komórek, ale przede wszystkim wyścielających narządy wewnętrzne śluzówek, np. układu pokarmowego, oddechowego, naczyń krwionośnych, gałek ocznych oraz komórek skóry. W tym zakresie działa wspólnie z witaminą A, natomiast w dbaniu o zdrowie układu nerwowego wspiera tiaminę. Jej źródło stanowią zarówno czerwone mięso i ryby, jak i sery oraz jajka, a także migdały, fasola. Dlatego bez względu na to, jaką dietę wybieramy – mięsną, wegetariańską, a nawet wegańską – nie powinniśmy mieć problemu z niedoborem ryboflawiny. Jeśli taki nastąpi, to będzie się objawiać zaburzeniami widzenia czy spadkiem odporności.
B3, czyli witamina PP, niacyna
Jej działanie jest szczególnie korzystne dla układu sercowo-naczyniowego, m.in. przez utrzymywanie właściwego poziomu i proporcji cholesterolu HDL i LDL. Ponadto, tak jak pozostałe witaminy z grupy dobrze wpływa na układ nerwowy i psychikę, pomaga przetwarzać składniki przyswajane w pokarmach na energię. Znaleźć ją można, podobnie jak pozostałe składniki z tego kompleksu, w produktach pełnoziarnistych, orzechach i mięsie – wątroba, ryby, drób. W przeszłości często występowały jej niedobory, co objawiało się problemami gastrycznymi i z koordynacją ruchową oraz szorstką skórą (pelagra). Obecnie zdarza się to rzadziej, ale trzeba pamiętać o bogatej w różnorodne składniki diecie.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
B5, czyli kwas pantotenowy
Chociaż w zasadzie witamina B5 jest mieszanką kilku składników, w tym kwasu pantotenowego, często używa się tych nazw wymiennie. Substancja działa podobnie jak inne witaminy z grupy B, czyli zapewnia prawidłowy metabolizm w komórkach, bierze udział w wytwarzaniu niektórych hormonów. Szczególnie chroni skórę przed pękaniem, np. w kącikach ust, a włosy – przed przedwczesnym siwieniem. Zapobiega przemęczeniu, sztywności stawów i skurczom.
Powszechnie występuje w wielu pokarmach, ale łatwo ulega zniszczeniu podczas obróbki – mielenia, smażenia, pieczenia, zamrażania. Dodatkowo w obecności dużej ilości cukru, alkoholu, kawy i herbaty witamina B5 gorzej się wchłania. Dlatego osoby żywiące się głównie wysoko przetworzonymi produktami typu fast food mogą mieć jej niedobory. Aby ich uniknąć, należy pamiętać o jedzeniu produktów pełnoziarnistych, mleka, orzechów włoskich czy ryb.
B6, czyli pirydoksyna
Jej działanie jest niezwykle wszechstronne. Pozwala rozkładać białka dostarczane w pożywieniu na aminokwasy, uczestniczy też w przemianach tłuszczów i węglowodanów, a przez to pozwala na magazynowanie energii. Jest istotna dla układu nerwowego, ponieważ bierze udział w produkcji ważnych neuroprzekaźników: zapewniającej dobry nastrój (i zapobiegającej depresji) serotoniny oraz dopaminy, która odpowiada za napięcie mięśni i koordynację ruchową. Ze względu na korzystne działanie witaminy B6 i magnezu na sprawność umysłu oraz zapobieganie skurczom i drżeniom mięśni, w preparatach farmakologicznych często spotykamy połączenie tych dwóch substancji, ponieważ razem działają jeszcze skuteczniej.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ponadto pirydoksyna wpływa na funkcjonowanie innych narządów: układu sercowo-naczyniowego przez obniżanie ciśnienia i regulowanie tempa skurczów mięśnia sercowego, a także moczowego, ponieważ zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych. Można się więc domyślić, jak rozmaite negatywne konsekwencje dla zdrowia może mieć niedobór witaminy B6. Z drugiej strony w za dużych dawkach substancja ta jest toksyczna, ale przypadki przedawkowania są rzadkie. Szczególnie dużo pirydoksyny potrzebują dzieci i osoby, u których inne substancje obniżają jej poziom lub utrudniają wchłanianie – palacze, nadużywający alkoholu i ludzie przyjmujący niektóre leki, np. przeciw nowotworom, astmie czy pigułki antykoncepcyjne.
Oprócz źródeł występowania wspólnych z innymi witaminami z grupy B, pirydoksynę znajdziemy w wielu warzywach, takich jak kapusta, groszek, kalafior, marchew i szpinak.
B7, czyli biotyna lub witamina H
Ta witamina ma największe zasługi w dbaniu o urodę – zapobiega wypadaniu włosów, rozdwajaniu się paznokci, a przez to, że bierze udział w metabolizmie tłuszczów, także hamuje nadmierny łojotok. Oprócz tych właściwości reguluje też poziom glukozy we krwi. Znaleźć ją można głównie w żółtkach jaj, szpinaku, orzechach włoskich, brązowym ryżu czy marchwi, a także wielu innych produktach, zwłaszcza zbożowych pełnoziarnistych. Biotyna może być syntetyzowana w jelitach, więc jej niedobór spowodowany złą dietą zdarza się rzadko, może go za to wywołać długotrwałe leczenie, np. antybiotykami.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
B8, czyli inozytol, czyli fałszywa witamina
Inozytol nie jest już zaliczany do witamin, ponieważ w dwóch trzecich jest syntetyzowany w organizmie: głownie w mózgu, także w nerkach, wątrobie, a tylko w jednej trzeciej dostarczany z pokarmów, takich jak np. jajka, warzywa, owoce (zwłaszcza cytrusy), mięso, produkty z mąki pełnoziarnistej. Substancja ta poprawia sprawność umysłową, nastrój, a także zapobiega gromadzeniu się tłuszczu i cholesterolu w wątrobie.
B9, inaczej kwas foliowy lub folacyna
Witamina B9 także odgrywa ważną rolę dla działania układu nerwowego – bierze udział w wytwarzaniu neuroprzekaźników takich jak serotonina i noradrenalina. Ta pierwsza zapewnia dobry nastrój i działa uspokajająco, gwarantując dobry sen, a druga wspomaga aktywność i energię. Kwas foliowy wspiera też procesy rozwoju i wzrostu komórek i jest szczególnie potrzebny kobietom planującym ciążę lub będącym w jej pierwszym trymestrze, aby ich dzieci urodziły się zdrowe. Witamina B9 zapewnia bowiem prawidłowy rozwój centralnego układu nerwowego u płodu (cewy nerwowej). Gdy kobieta chce zajść w ciążę, powinna zacząć przyjmować kwas foliowy w tabletkach na kilka tygodni przed planowanym poczęciem.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Gdy ciąża nie była planowana, będzie trudniej, ponieważ cewa nerwowa kształtuje się w pierwszych tygodniach i jeśli kobieta zorientuje się dopiero np. w szóstym tygodniu, w zasadzie będzie już za późno. Idealnie byłoby, gdyby wszystkie panie, które mają prawdopodobieństwo zajścia w ciążę, na wszelki wypadek łykały kwas foliowy od czasu do czasu przez kilka miesięcy. Na szczęście jest on jednak obecny też w wielu produktach żywnościowych i można go sobie dostarczyć w postaci naturalnej, jeżeli w diecie uwzględnia się: brukselkę, kapustę, szpinak, brokuły, kalafior, pietruszkę, pomidory, fasolę, a także pomarańcze i banany, jaja (żółtka) i wątróbkę.
B12, czyli kobalamina
Jest niezbędna w procesie tworzenia czerwonych krwinek, a jej niedobór prowadzi do anemii. Podobnie jak „kuzynki” z grupy B wspomaga działanie układu nerwowego (chroni neurony, poprawia koncentrację i nastrój), a także kostnego. Występuje przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego, ale nie tylko w mięsie – także w mleku i jajkach.
Przedstawione powyżej witaminy to zaledwie część całego kompleksu witamin B, najlepiej znane (przynajmniej pod taką nazwą), co nie znaczy, że najważniejsze. Pozostałe związki chemiczne z tej grupy także mają istotny wpływ na metabolizm w komórkach różnych narządów i przez to wpływają na stan zdrowia.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze