Składniki:
1- 1,5 pierś kurczaka,
10-12 pieczarek,
średnia cebula,
1 opakowanie słodkiej śmietanki 12%,
sól, pieprz,
bazylia, oregano, cząber, może być także tymianek,
przyprawa do kurczaka,
2- 2,5 łyżki mąki,
trochę tartego sera do posypania potrawy.
Jak przyrządzić?
Pokrojonego na kawałki kurczaka obsypać obficie ziołami i przyprawą do kurczaka i odstawić do lodówki na godzinę. Usmażyć w woku na oleju lub oliwie, do białych już kawałków kurczaka dorzucić posiekaną cebulę i pokrojone w plastry pieczarki, obsmażyć razem, dodając soli. Po usmażeniu zdjąć z gazu. W rondlu podgrzać śmietankę i wlać ją do kurczaka, gotować ok. 2-min. po czym rozprowadzić mąkę. Zagotować i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 10-15 min. Doprawić solą i pieprzem do smaku, można dorzucić jeszcze trochę oregano.
Potrzebne przybory:
Wok.
Jak podawać?
Sos posypany serem podawać z makaronem i gotowanymi brokułami. Można też wymieszać sos z makaronem, posypać serem i zapiec w piekarniku. Smacznego!
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | ok.3 |
Autor | gjjk |