Kto by nie znał placków ziemniaczanych z grzybami...
Składniki:
- 50 dag dużych ziemniaków,
- 25 dag świeżych grzybów,
- 1 średnia cebula,
- 20 dag grzybowej Ramy Creme Bonjour,
- 1 łyżka mąki,
- 1 jajko,
- 1 łyżka margaryny Rama Classic,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
1) Grzyby oczyścić, dokładnie opłukać, osuszyć. Pokroić w paseczki.
2) Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Razem z grzybami udusić na margarynie.
3) Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć. Zetrzeć „na pazurkach”.
4) Do ziemniaków dodać mąkę, jajko, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać.
5) Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać masę ziemniaczaną. Smażyć 5-6 min z każdej strony.
6) Na połowę placka nałożyć porcję grzybów, przykryć drugą połową.
7) Na wierzchu każdego placka ułożyć łyżkę grzybowej Ramy Creme Bonjour i od razu podawać.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | ? |
Kaloryczność | ? |