Składniki:
1\2 kg piersi z kurczaka, 30 dag pieczarek, 3 cebule, 1 łyżka masła, ostra papryka, sól, czosnek suszony (lub granulowany), pieprz, 200 ml śmietany słodkiej (kartonik łaciatej 18% np.), 1\2 szklanki majonezu, 1\4 szklanki musztardy, mały pęczek zielonej pietruszki.
Jak przyrządzić?
Pierś pokroić na kawałki, posypać papryką, czosnkiem, solą i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle (musi odparować woda z pieczarek) posolić i popieprzyć. Wyłożyć na piersi. W miseczce wymieszać majonez, musztardę i śmietanę wrzucić posiekaną pietruszkę. Sos wylać na pieczarki. Naczynie włożyć do piekarnika i piec ok 40 min.
Potrzebne przybory:
Naczynie żaroodporne, nóż, deska do krojenia, miseczka.
Jak podawać?
Jest smaczna zarówno z ziemniakami jak i ryżem.
Uwagi:
Temperaturę w moim piekarniku ustawiam na oko, a potrawa zawsze jest dobra, wiec wniosek z tego taki iż temperatura nie jest tak ważna w tym przepisie.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | fruitman |