Składniki:
1,5 kg flaków wołowych (oparzonych i oczyszczonych),
2 litry rosołu lub wody,
2 marchewki,
2 pietruszki,
1/2 selera,
2 pory,
70 g masła,
2 łyżki mąki,
1 cebula,
1/2 łyżeczki zmielonego imbiru,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1/2 łyżeczki kolendry,
1/2 łyżeczki gorczycy,
1/2 łyżeczki kminku,
ziele angielskie,
1 liść laurowy,
ewentualnie 2-3 kostki rosołowe.
Jak przyrządzić?
Najlepiej zacząć przygotowywanie flaków poprzedniego dnia. Szorujemy je, czyścimy, dokładnie myjemy i zalewamy wrzątkiem, gotujemy około kwadransa. Odcedzamy. Ponownie zalewamy wrzątkiem, ale teraz już używamy do tego przygotowanego wcześniej rosołu. Gotujemy na małym ogniu przynajmniej 4 godziny. W razie ubywania rosołu, uzupełniamy go wrzątkiem. Flaczki muszą być miękkie. Po ugotowaniu, flaki cieniutko kroimy na paseczki i wrzucamy z powrotem do rosołu. W rondelku, w małej ilości wody gotujemy umyte, obrane i pokrojone w słupki jarzyny z dodatkiem łyżki masła: seler, por, marchewkę i pietruszkę. Gdy są miękkie dodajemy je do flaczków. Cebulę obieramy, kroimy w kotkę i dusimy na maśle, dodajemy później mąkę i robimy zasmażkę, rozprowadzając ja niedużą ilością rosołu z flaczków. Dolewamy zasmażkę do flaków i przyprawiamy je. Gdy już zgodnie ze swoimi upodobaniami dodamy przyprawy solimy flaczki i gotujemy je na małym ogniu przez 20 minut.
Uwagi:
Rada:
Jeżeli używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Autor | Arnold |