Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa,
2 cebule,
puszka fasoli (białej lub czerwonej),
puszka pomidorów,
puszka kukurydzy,
papryka, sól, pieprz, chili, można dodać kolendry.
Jak przyrządzić?
Do garnka na odrobinę oleju wrzucić mięso. Pokroić cebulę w ćwierć krążki, dodać do mięsa, razem dusić aż mięso rozpadnie się na małe kawałeczki, w międzyczasie posolić. Fasolę odcedzamy z wody i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy do mięsa, dolewamy odrobinę wody. Po chwili dorzucamy pomidory, pokrojoną paprykę, kukurydzę. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, chili, gdy ktoś lubi kolendrą.
Potrzebne przybory:
Garnek, deska do krojenia, mikser, nóż.
Jak podawać?
Na gorąco i na ostro :))
Uwagi:
Zupa jest bardzo sycąca, można wkroić pokrojone w kostkę ziemniaki, z powodzeniem może robić za samodzielne danie. Przepis wysłuchałam u prawdziwego Meksykanina. :)
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | martynok |