Składniki:
5 bardzo dobrych, niedużych buraków,
kropla octu z czerwonego wina,
kilka kropel octu balsamicznego,
kilka kropel soku z cytryny,
płaska łyżka cukru,
1-1,5 łyżeczki soli.
Jak przyrządzić?
Buraki gotuję na dużym ogniu, aż skórka sama zacznie schodzić od dotknięcia widelcem. Przelewam zimną wodą, zostawiam do całkowitego ostygnięcia.Wystudzone buraki obieram rękami ze skórki, ścieram na tarce o najgrubszych otworach. Dodaję przyprawy, mieszam i próbuję, czy wystarczy. Trzymam w lodówce do kompletnego schłodzenia.
Potrzebne przybory:
Tarka o bardzo dużych otworach.
Jak podawać?
Podaję wyłącznie lodowato zimne. Najlepiej pasują do koettbullar (przepis w działu "Dania główne").
Uwagi:
Najważniejsze są buraki - muszą być bardzo, bardzo dobre. Ja kupuję od zaprzyjaźnionej handlarki na bazarze, dosłownie prosto z jej przydomowego poletka. Staram się wybierać mniejsze sztuki, są lepsze w smaku, a na dodatek szybciej się gotują. I koniecznie muszą zostać schłodzone przed podaniem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | niska |
Autor | k0m0r |