Składniki:
6 jaj,,br>1 szkl. cukru,
cukier waniliowy,
1 szkl. mąki pszennej,
4 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki kakao.
Krem:
2 pojemniki śmietanki kremówki(500 ml),
4 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny,
2 puszki mandarynek w syropie albo 4 świeże mandarynki.
Jak przyrządzić?
Żółtka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do białek dodać szczyptę soli, ubić je na sztywno, dodać resztę cukru. Pianę z białek dołożyć do masy z żółtek, wymieszać. Dodać przesianą mąkę i znów delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z części dodać kakao, wymieszać. Każde z ciast piec oddzielnie, 25-30 min, w temperaturze ok.175 C.
Przyrządzić krem:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać 4 łyżki wcześniej rozpuszczonej żelatyny. Całość lekko wymieszać. Dorzucić pokrojone mandarynki. Jasny biszkopt położyć na talerzu. Na nim uformować kopiec z tężejącej, bitej śmietany. Ciemny biszkopt pokruszyć bardzo drobno. Obsypać jego okruszkami wierzch uformowanego kopca. Przed podaniem schłodzić w lodówce, by śmietana stężała.
Uwagi:
Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Malinka |