Składniki:
30 dag wędzonego boczku, 1 duża cebula, 3 średnie ziemniaki, 2 średnie marchewki, 3 pomidory, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 litr wywaru warzywnego lub 2 kostki bulionu warzywnego, 1 liść laurowy,1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka suszonej bazylii, oliwa, sól, pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Pokrojony w kostkę boczek i cebulę podsmażamy na oliwie, ziemniaki kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do boczku, trochę podsmażamy często mieszając, wlewamy bulion lub wywar dodajemy liść laurowy i gotujemy na małym ogniu 15 minut, kroimy w kostkę pomidory, po 15 minutach gotowania bulionu dodajemy pomidory, koncentrat, cukier, bazylię, sól i pieprz do smaku, gotujemy jeszcze 20 minut, wyjmujemy liść laurowy, gotową zupę podajemy z pieczywem.
Uwagi:
Pożywna zupa pomidorowa jest znakomitą propozycją na jednodaniowy obiad.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | MALINKA |