Składniki:
2 ząbki czosnku, 6 pieczarek, 1 cebula, koncentrat pomidorowy, makaron farfalle, ser pleśniowy (lekki), sól, pieprz, papryka słodka, śmietana 12%.
Jak przyrządzić?
Cebulę kroimy w paseczki (lub siekamy - jak kto woli), i szklimy na maśle, w tym czasie również gotujemy makaron farfalle. Kroimy 6 pieczarek, dorzucamy do cebulki i smażymy. Dodajemy do tego sól, pieprz, dość dużo papryki słodkiej oraz wyciśnięty 1 ząbek czosnku. Kiedy wszystko się już ładnie usmaży (około 5 minut), dodajemy 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego i mieszamy, następnie dodajemy 2-3 łyżki śmietany i mieszamy dalej smażąc. Po wymieszaniu dodajemy jeszcze jeden ząbek czosnku i patrzymy jak bulgocze:)Kiedy stwierdzimy, że dość już tego smażenio-gotowania, dodajemy kilka plasterków sera pleśniowego (najlepiej łagodnego, ponieważ potrawa sama w sobie będzie ostra) i dokładnie mieszamy. Do wszystkiego dodajemy makaron farfalle (nie za dużo) i zostawiamy by chwile jeszcze pobulgotało na patelni:) Gotowe!!!!! ajjj pycha.
Uwagi:
Jeśli ktoś lubi mocno przyprawione dania, to jest idealne! W międzyczasie można dodać jeszcze przyprawy o nazwie Kurkuma. Pozdrawiam i życzę smacznego!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | Evita |