Farfalle - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

2 ząbki czosnku, 6 pieczarek, 1 cebula, koncentrat pomidorowy, makaron farfalle, ser pleśniowy (lekki), sól, pieprz, papryka słodka, śmietana 12%.

Jak przyrządzić?

Cebulę kroimy w paseczki (lub siekamy - jak kto woli), i szklimy na maśle, w tym czasie również gotujemy makaron farfalle. Kroimy 6 pieczarek, dorzucamy do cebulki i smażymy. Dodajemy do tego sól, pieprz, dość dużo papryki słodkiej oraz wyciśnięty 1 ząbek czosnku. Kiedy wszystko się już ładnie usmaży (około 5 minut), dodajemy 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego i mieszamy, następnie dodajemy 2-3 łyżki śmietany i mieszamy dalej smażąc. Po wymieszaniu dodajemy jeszcze jeden ząbek czosnku i patrzymy jak bulgocze:)Kiedy stwierdzimy, że dość już tego smażenio-gotowania, dodajemy kilka plasterków sera pleśniowego (najlepiej łagodnego, ponieważ potrawa sama w sobie będzie ostra) i dokładnie mieszamy. Do wszystkiego dodajemy makaron farfalle (nie za dużo) i zostawiamy by chwile jeszcze pobulgotało na patelni:) Gotowe!!!!! ajjj pycha.

Uwagi:

Jeśli ktoś lubi mocno przyprawione dania, to jest idealne! W międzyczasie można dodać jeszcze przyprawy o nazwie Kurkuma. Pozdrawiam i życzę smacznego!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
AutorEvita

Farfalle: Podobne przepisy

Farfalle: wypróbuj również

Dania w sam raz na upały

... mięsa i boczku. Całość polewamy sosem cesarskim.   Farfalle z miętą, tuńczykiem i brokułami   200g makaronu farfalle, 70g tuńczyka z puszki, 4 różyczki brokuła, 4cm białej części pora, 4 listki mięty ...

dawno temu

Lekkie dania na czerwcowe upały

... układamy kopczyk z grzanek. Na „zboczach” kopczyku układamy plastry mięsa i boczku. Całość polewamy sosem cesarskim.   Farfalle z miętą, tuńczykiem i brokułami  200g makaronu farfalle,70g tuńczyka z puszki ...

dawno temu

Rodzaje makaronu

... dania. Nie wszystkie bowiem dobrze sprawdzają się w każdym zestawieniu. Jak je komponować, by jak najlepiej zaspokajały nasze kulinarne gusta. Kokardkiczyli farfalle – przez swój unikalny wygląd ...

dawno temu

Lekka dieta na dobry nastrój w upalny dzień

... i boczku. Całość polewamy sosem cesarskim. Farfalle z miętą, tuńczykiem i brokułami 200g makaronu farfalle, 70g tuńczyka z puszki, 4 różyczki brokuła, 4cm białej części pora, 4 listki mięty, sól ...

dawno temu

Makaronowo w kuchni

... .   Farfalle – czyli inaczej mówiąc „kokardki”, czy „motyki” stanowią element wyjątkowo dekoracyjny, więc nie warto zalewać je sosami, czy wykorzystywać w zestawieniu z zapiekanym serem żółtym, czy rybami ...

dawno temu

Domowy makaron

... (duże płaty makarony wykorzystywane w potrawie o tej samej nazwie), używany w sałatkach farfalle lub niezastąpiony w rosole makaron w kształcie nitek. Dzięki różnorodności smaków, kształtów ...

dawno temu

Przepis na sos carbonara

... , ale równie dobrze sprawdzi się tagliatelle czy farfalle), 2 żółtka, 10 dag wędzonego boczku, 5 dag startego sera żółtego (opcjonalnie ser camembert), ząbek czosnku, 1 filiżankę śmietany, 111 5 dag ...

dawno temu

Jedzenie i sumienie

... cieście. Makaron farfalle ze szpinakiem i serem. Gorące kakao tuż przed zaśnięciem. Czekolada z nugatem albo pomarańczami... Mogę tak długo, ale niech mnie ktoś powstrzyma, bo zaślinię sobie całą ...

dawno temu

Powiązane Tematy