Rosół drobiowo-wołowy - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Warzywa(włoszczyzna):
5 dużych marchewek,
3 duże pietruszki,
2 średnie selery,
1 mały por,
3 cebule,
1 posiekana natka pietruszki,
3 duże czosnku.
Mięso:
4 małe żeberka,
3 średnie udka z kurczaka.
Przyprawy:
sól,
pieprz,
szczypta kurkumy,
DOSŁOWNIE szczypta (vegety i magi).

Jak przyrządzić?

Mięso dokładnie opłukać(zawsze)pod zimną wodą. Następnie włożyć do garnka z wodą i doprowadzić do zagotowania i powstania tzw."szumowiny" czyli ściętego białka z mięsa. Pamiętajmy aby powoli i dokładnie zebrać je całe. Następnie obranei pokrojone warzywa wrzucamy do garnka.M ożemy dodać teraz przyprawe Vegetę ok.1 łyżkę oraz półtorej łyżki soli. Nie przestraszmy się jeżeli wydawać nam się będzie za dużo warzyw. Jeżeli chodzi o cebulę to nie od razu 3 lecz 2 przekrojone na pół wrzucamy do wody. Tą cebulę która nam zostanie również kroimy na pół nadziewamy na szpikulec i palimy nad gazem. I również wrzucamy ją do garnka po upływie 40 minut od zagotowania. Dodajemy teraz ok. łyżeczkę czarnego pieprzu. Gotujemy pod przykryciem ok 2 do 2 i pół godziny. Pod koniec gotowania dodajemy szczyptę kurkumy i magi. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!

Uwagi:

Pamiętaj jeżeli kupujesz mięso zamrożone musisz go powoli i stopniowo rozmrażać ponieważ możesz utracić cenne soki.Cebulę możesz palić bezpośrednio nad gazem.i tak polecam. Nabij na szpikulec i opalaj najpierw powoli a następnie nad dużym płomieniem. Nada ona słodkawy posmak i wyklaruje rosół. Kurkumę najlepiej nabieraj na końcówkę noża. 2 takie porcję w zupełności wystarczą aha.. i nie bierz jej w palce.Dodając przyprawy takie jak sól pieprz,maga dodawaj według własnego gustu radziłbym jednak niezbyt dużo ponieważ gdy przesadzimy możemy "zabić" smak potrawy.Dobrze obierz i wypłucz pora. Podałem tu proporcje na dosyć dużą porcję przygotujcie więc dosyć duży garczek.Gotuj na malutkim ogniu!!!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Trudnośćśredni
AutorUdicook

Rosół drobiowo-wołowy: Podobne przepisy

Rosół drobiowo-wołowy: wypróbuj również

Jak ugotować rosół?

... Zupa z drobiu przygotowana samodzielnie w domu ma zdecydowanie lepszy smak niż ta z „torebki”. Można ją także dowolnie doprawiać, według naszych kulinarnych gustów. Najlepiej smakuje ta przyrządzona z przepiórek czy bażanta. Jak ugotować rosół, ...

dawno temu

Stek wołowy

... jedzone mięso, do którego zalicza się baraninę, jagnięcinę, a także wołowinę. Jeżeli jesteś ciekawa, jakie potrawy można przyrządzić z wielbionej przez Amerykanów i nie tylko wołowiny, przeczytaj poniższy artykuł. W nim także znajdziesz przepis ...

dawno temu

Co zrobić z kurczakiem z rosołu?

... Mięso z rosołu – tak często przyprawia nas o ból głowy. Jest bardzo smaczne, ale domownicy raczej nie mają ochoty jeść go bez żadnych dodatków. Koniec z tymi problemami. Co zrobić z kurczakiem z rosołu? Masz wiele możliwości. Możesz przygotować ...

dawno temu

Rosół z kaczki

... , ponieważ odpowiednio przechowywana może nam służyć przez ładnych kilka dni. Podstawową zupą, jaką większość z nas potrafi gotować jest rosół. Czy warto go jeść? Odpowiedź na to i inne pytania znajdziesz ... w poniższym artykule, zawierającym ...

dawno temu

Jak zrobić rosół z tortellini?

... Jak zupa jest najlepsza kiedy za oknem śnieg i mróz? Odpowiedź to oczywista oczywistość – rosół. Ale wcale nie musi być taki zwyczajny. Wystarczy kilka dodatków i zamieni się w pyszną zupę ... z tortellini i lubczykiem. Nie ma osoby, której ...

dawno temu

Szaszłyki drobiowe

... Szukasz pomysłu na obiad? A może szaszłyki drobiowe? Są delikatne i przypomną ci letni czas grillowania. Możesz je przyrządzić na ruszcie w piekarniku i będą bardzo smaczne. Oczywiście wcześniej zostaną zanurzone w przepysznej marynacie i ...

dawno temu

Zupy na rosole

... Nie ma lepszej zupy pod słońcem niż babciny rosół! Chyba nikt nie jest w stanie zaprzeczyć temu twierdzeniu. Rosół to świetna zupa na deszczowe jesienne wieczory czy przeziębienie. Sprawdza ... pojawia idealne rozwiązanie, jakim są zupy, które ...

dawno temu

Forszmak - jak go zrobić z kurczaka?

... nie przepadam, za mięsem wieprzowym i wołowym, proponuję forszmak z kurczaka. Jeszcze czegoś takiego nie jadłaś? Spróbuj. Na pewno będzie smakowało twojemu mężczyźnie. ... nie przepadam, za mięsem wieprzowym i wołowym, proponuję forszmak z ...

dawno temu

Przepis na żołądki drobiowe

... ze wskazanych grup, kierując się emocjami, odmawia sobie jedzenia tej wyśmienitej potrawy, często rezygnując z niej nawet bez skosztowania choćby porcji. Poniższy artykuł opisuje nie tylko zalety jedzenia podrobów, lecz także sposób ...

dawno temu

Jak ugotować dobre flaki wołowe?

... Flaki wołowe czy wieprzowe mają tyle samo wiernych fanów, jak i zdecydowanych przeciwników. Danie to najczęściej przypada do gustu płci męskiej, choć to nie jest reguła. Zawierają więcej wapnia ... niż mięso, są bogate w wiele cennych witamin i ...

dawno temu

Jak ugotować rosół chiński?

... Uwielbiasz rosół? W takim razie rosół chiński na pewno będzie ci smakował. Ma ostry, aromatyczny i bardzo oryginalny smak, który wprawi w zdumienie niejednego. Jaka jest tajemnica tego niezwykłego dania? Wyjątkowe składniki, które stworzą ...

dawno temu

Kurczak z warzywami - jak go zrobić?

... Mięso drobiowe jest o wiele zdrowsze od wieprzowego czy wołowego, powinnyśmy wiec sięgać po nie jak najczęściej. Kurczak z warzywami to świetna propozycja dla wszystkich, którzy pragną jeszcze więcej ...

dawno temu

Kobiety, uczcie się gotować rosół

... zajmować umiejętność gotowania rosołu. I to nie byle jakiego, ale porządnego na wołowym z kością, jak pisze. Ta super ważna umiejętność może uratować związek, gdy mężczyzna zachoruje. W każdym razie ... się w rękawiczki? A może nie powinny ...

dawno temu

Tatar wołowy - przepis dla twardzieli

... musztardy1. Oto tatar wołowy – przepis nie jest zbyt skomplikowany. Niewiele jest potraw mięsnych, które można tak łatwo przygotować. 2. Wołowina może być drobno posiekana lub zmielona. 3. Dopraw ...

dawno temu

Sekrety DOMOWEGO ROSOŁU. Tylko dzięki nim uzyskasz najlepszy smak

... Gotowany na wołowinie i kurczaku rosołowym, najlepiej z młodymi warzywami, paloną cebulą i dodatkiem imbiru. Niedzielny rosół to dla niektórych rodzin już tradycja. Zrobienie tej zupy ... ze zbierającymi się na powierzchni rosołu "szumowinami"? ...

dawno temu

Jak ugotować flaki?

... , Niemcy, a nawet Włosi. U nas najbardziej rozpowszechnione są flaczki po polsku, a więc gotowane na rosole flaki wołowe(stanowiące część układu pokarmowego żołądka krowy, a zwłaszcza żwacza i czepca ... tradycyjny przepis na flaki. Przepis na ...

dawno temu

Hamburgery - drobiowe, domowe, dietetyczne

... , sólolej Krok 1 Zacznij od farszu do drobiowych hamburgerów. Pokrój warzywa: paprykę i cebulę w drobną kostkę, a seler w krążki. Krok 2 Podsmaż je na rozgrzanym oleju. Krok 3 Dodaj mięso i smaż ... na chwilę do piekarnika. Krok 6 Kiedy się ...

dawno temu

Zupa krem z kury

... Tradycyjny rosół z makaronem to ulubiona zupa wielu Polaków. Co ciekawe, w niektórych krajach taka konsystencja tego dania z drobiu wcale nie jest znana. W Wielkiej Brytanii chętnie jada ... z kury można podawać np. z pieczywem czosnkowym lub ...

dawno temu

Kurczak po węgiersku

... na obiad dla całej rodziny. Ta drobiowa potrwa nie jest szybkim daniem, które przygotujesz w 5 minut, ale warto się starać, bo efekt jest zniewalający. ... na obiad dla całej rodziny. Ta drobiowa potrwa nie jest szybkim daniem, które ...

dawno temu

Powiązane Tematy