Składniki:
Warzywa(włoszczyzna):
5 dużych marchewek,
3 duże pietruszki,
2 średnie selery,
1 mały por,
3 cebule,
1 posiekana natka pietruszki,
3 duże czosnku.
Mięso:
4 małe żeberka,
3 średnie udka z kurczaka.
Przyprawy:
sól,
pieprz,
szczypta kurkumy,
DOSŁOWNIE szczypta (vegety i magi).
Jak przyrządzić?
Mięso dokładnie opłukać(zawsze)pod zimną wodą. Następnie włożyć do garnka z wodą i doprowadzić do zagotowania i powstania tzw."szumowiny" czyli ściętego białka z mięsa. Pamiętajmy aby powoli i dokładnie zebrać je całe. Następnie obranei pokrojone warzywa wrzucamy do garnka.M ożemy dodać teraz przyprawe Vegetę ok.1 łyżkę oraz półtorej łyżki soli. Nie przestraszmy się jeżeli wydawać nam się będzie za dużo warzyw. Jeżeli chodzi o cebulę to nie od razu 3 lecz 2 przekrojone na pół wrzucamy do wody. Tą cebulę która nam zostanie również kroimy na pół nadziewamy na szpikulec i palimy nad gazem. I również wrzucamy ją do garnka po upływie 40 minut od zagotowania. Dodajemy teraz ok. łyżeczkę czarnego pieprzu. Gotujemy pod przykryciem ok 2 do 2 i pół godziny. Pod koniec gotowania dodajemy szczyptę kurkumy i magi. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!
Uwagi:
Pamiętaj jeżeli kupujesz mięso zamrożone musisz go powoli i stopniowo rozmrażać ponieważ możesz utracić cenne soki.Cebulę możesz palić bezpośrednio nad gazem.i tak polecam. Nabij na szpikulec i opalaj najpierw powoli a następnie nad dużym płomieniem. Nada ona słodkawy posmak i wyklaruje rosół. Kurkumę najlepiej nabieraj na końcówkę noża. 2 takie porcję w zupełności wystarczą aha.. i nie bierz jej w palce.Dodając przyprawy takie jak sól pieprz,maga dodawaj według własnego gustu radziłbym jednak niezbyt dużo ponieważ gdy przesadzimy możemy "zabić" smak potrawy.Dobrze obierz i wypłucz pora. Podałem tu proporcje na dosyć dużą porcję przygotujcie więc dosyć duży garczek.Gotuj na malutkim ogniu!!!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Udicook |