Składniki:
4 jabłka,
1 filiżanka rodzynek,
masa marcepanowa,
1 paczka czekolady w kawałkach,
100g mielonych migdałów,
4 łyżeczki marmolady porzeczkowej lub wiśniowej.
Jak przyrządzić?
Dokładnie umyć jabłka pod bieżącą wodą.Wydrążyć tak, aby można je było je napełnić nadzieniem.
NADZIENIE:
Utrzeć marcepan z migdałami, rodzynkami i kawałkami czekolady.
Jabłka napełnić: najpierw należy włożyć łyżeczkę marmolady do każdego owocu, następnie po brzegi wypełnić nadzieniem.
każdy owoc owinąć folią aluminiową. piec przez ok. pół godz. w temp. 180 stopni C.
Potrzebne przybory:
Folia aluminiowa, piekarnik, narzędzia do ucieraniaopcjonalnie: młynek do kawy lub pierzu.
Jak podawać?
Dobrze smakuje z sosem waniliowym. Czekam na komentarze
Uwagi:
Migdały zwykle można zmielić samemu w większości młynków do pieprzu lub kawy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | sol_i_pieprz |