Składniki:
łupany czarny pieprz 1/4 szklanki,,br>
sos pomidorowy ( lub blendowane pomidory z puszki z czosnkiem i solą) 1 szklanka,
śmietana 12% 1/2 szklanki,
sól do smaku,
oregano, bazylia,
pieprz mielony,
olej.
Jak przyrządzić?
Olej podgrzewamy na patelni, sypiemy pieprz i smażymy go ok 5 min. Dodajemy sos pomidorowy i podsmażamy aż zgęstnieje i ściemnieje. Dodajemy śmietanę i przyprawy. Polewamy mięso.
Potrzebne przybory:
Patelnia, drewniana łyżka.
Jak podawać?
Polewamy nim mięso lub w dzbanuszku na sos.
Uwagi:
Najczęściej stosowany do steku wołowego. Najpierw smażymy na oleju sam stek. W zależności od upodobań na "well done" lub na krwisty. Następnie dodajemy składniki sosu i dusimy razem zgodnie z przepisem na sos pieprzowy.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | kolo |