Składniki:
zsiadłe mleko, kefir lub maślanka w ilościach stosownych do możliwości konsumujących, ja stosuję ok 0.25 l na osobę, pęczek szczypiorku lub cebulki dymki (na ok litr mleka), kilka krótkich gałązek koperku, barszczyk czerwony - taka sama ilość jak zsiadłego mleka (chyba, że użyjecie gotowego koncentratu barszczu z butelki wtedy stosunek barszczu do mleka jest 1:10, zielony ogórek, sól i pieprz świeżo mielony do smaku, w sezonie można dodać rzodkiewki, ziemniaczki ugotowane i odparowane - ilość znów dostosowana do możliwości, cebulka zarumieniona na oliwie i skwareczki z boczusia w ilościach jak na mój gust bardzo dużych.
Jak przyrządzić?
Najlepszy chłodniczek (i oczywiście barszczyk czerwony) jest na zakwasie z buraków, który wykonujemy w sposób następujący: do kamiennego naczynia wkładamy pół kilo surowych buraków obranych i pokrojonych na cienkie plastry, zalewamy pół litrem przegotowanej ciepłej wody dodajemy łyżeczkę cukru i kładziemy na wierzch kromkę razowego, żytniego chleba, przykrywamy odstawiamy w ciepłe miejsce i po 2-4 dniach zakwas jest gotowy. Od czasu do czasu należy zdjąć nalot pojawiający się na wierzchu.No tak rozumiem, rozumiem, że nie każdy lubi aż tak bawić się z jedzeniem, więc można wykorzystać gotowy barszczyk czerwony np. Hortexu albo jakiś koncentrat (byle nie w proszku, bo te są do ... )Szczypiorek siekamy, ogórek kroimy w kostkę i obficie solimy i jak się "zsikają" mieszamy z zsiadłym mleczkiem i barszczykiem posypujemy koperkiem i odrobiną pieprzu i gotowe
Potrzebne przybory:
salaterka na chłodniczek, garnek do gotowania ziemniaczków, nożyk do siekania szczypiorku, deseczka do krojenia ogóreczków, łyżka do mieszania, patelnia do smażenia skwareczkówkamienny garnek na zakwas.
Jak podawać?
Chłodnik podajemy w głębokim talerzu lub salaterce.Ziemniaczki oczywiście osobno.
Uwagi:
Nie należy gotowego chłodnika trzymać w lodówce, ponieważ traci swoje nadzwyczajne walory smakowe!!!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Pani Genia |