Składniki:
4 szkl. mąki,
5 żółtek,
1 szkl. kwaśnej śmietany,
5 dkg drożdży,
3 jabłka,
cukier waniliowy,
cukier do jabłek według uznania,
cukier puder,
2 łyżki cukru,
2 łyżki masła,
2 łyżki oleju,
1/2 kieliszka spirytusu lub octu,
3 jabłka.
Jak przyrządzić?
Do ocieplonej śmietany wbijamy żółtka ,dodajemy drożdże cukier i mąkę. Wyrabiamy pod koniec wyrabiania wlewamy roztopione masło i spirytus wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia w międzyczasie starte na dużych oczkach jabłka podsmażamy z cukrem aż zmiękną i odparują. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy pączki i zostawiamy do urośnięcia smażymy na jasny kolor pod przykryciem na małym ogniu marmoladę z jabłek możemy włożyć do pączków przy formowaniu albo już do upieczonych powciskać strzykawką.
Jak podawać?
Posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.
Uwagi:
Najlepszą strzykawkę można kupić w aptece to największa jaką mają strzykawka ma cienką końcówkę i łatwo wchodzi w ciasto ponadto jest szczelna i marmolada nie będzie nam ciekła po palcach a pączki są bardzo fajne.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok 25 |
Autor | gabriela |